Hem / Egna nyheter / Idrottens dag för över 4000 Blekingebarn på fredag

Idrottens dag för över 4000 Blekingebarn på fredag

Fredag den 30 september arrangeras Idrottens dag över hela landet. I Sölvesborg bjuds 1300 elever från 8 skolor på en rörelserik och rolig dag på Svarta Led, där barnen får testa många olika idrotter.

Det blir tredje året som Idrottens dag arrangeras inom ramen för Rörelsesatsning i skolan. De totalt 20 skolorna som arrangerar Idrottens dag i Blekinge på fredag ser fram emot att inspirera över 4000 blekingebarn till rörelse och fysisk aktivitet efter två pandemiår.

Under Idrottens dag ska alla barn få chansen att hitta en aktivitet de gillar och som ger lust att leva ett aktivt liv, gärna i föreningsidrottens gemenskap. Lek, rörelse och idrott är i fokus och de positiva effekter det för med sig för både hälsa och skolresultat.

–Idag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i Sverige den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk om dagen. Idrottsrörelsen vill, men skolans hjälp förändra det, säger Anette Thorén, samordnare för RF-SISU Blekinges rörelsesatsning i skolan.

–Idrottens dag är ett bra tillfälle att bygga broar mellan barn, skola och idrottsrörelsen. Det ger också skolorna en extra push att prata om hur viktigt det är att röra på sig, både med barnen och deras vårdnadshavare, säger Anette Thorén.

En gemensam Idrottens dag i Sölvesborg

Sölvesborgs kommun tog en tidig kontakt med ett önskemål om att i samverkan stärka upp Idrottens dag. Ett samarbete som har lett fram till att samtliga grundskolor i Sölvesborgs kommun, med runt 1300 elever i årskurserna F-6, deltar i ett stort gemensamt evenemang på Svarta Leds idrottsplats på fredag.

Norje skola är en av skolorna som ingår i Rörelsesatsning i skolan sedan starten 2018, och de har arrangerat Idrottens dag på hemmaplan under pandemiåren 2020 och 2021. Rektor Annika Thuresson ser fram emot att nu samlas med övriga grundskolor i Sölvesborg till en stor Idrottens dag på Svarta Leds Idrottsplats:

- Vi har haft bra dagar tidigare, men det är inte alltid lätt att locka föreningar till varje skola. Det är heller inte lätt för föreningar att vara på flera skolor eller att flytta en idrott som hockey till Norje.

- Detta är lyxigt, som en stor gottepåse som barnen nu får ta del av, fyller pedagog Veronica Hällgren i. Det känns bra att alla barn i kommunen får lika möjligheter att prova på många olika idrotter under denna dagen.

Vill sänka trösklarna till idrott

För Annika, Veronica och deras kollegor på Norje skola är det viktigt att arbeta i riktning mot jämlik tillgång till rörelse och fritidsaktiviteter. Eleverna på deras skola har en bit att ta sig till sina aktiviteter vilket kräver både kommunikation och engagerade vuxna.

- Allt blir dyrare, samtidigt som vi ser behovet och hur bra rörelse är. Vi försöker från skolans sida göra det vi kan. Vi bjuder in föreningar till skolan och pratar om olika möjligheter som finns till exempel genom samåkning, säger Annika.

Dejan Brajic är ledare i Centrum Karateklubb som erbjuder karateträning från fem års ålder, i Sölvesborg men även i Kristianstad där de har en samverkansförening.

- Föreningsidrotten är viktig för hela samhället, för folkhälsan och för att hjälpa till att minska stillasittandet, säger Dejan. Det är viktigt att hitta lusten till att röra på sig och idrotta och kunna erbjuda olika sätt att göra det på.

Calle Bull är ledare i Sölvesborgs Ishockeyklubb, i en idrott som förknippas med en hel del kostnader. Föreningen jobbar på olika sätt för att sänka ekonomiska trösklar.

- Vi har till exempel prova-på-väskor med utrustning att låna och en bytar/begagnad-bod där man kan fynda del av utrustning. Vi vill gärna att fler barn kommer för att prova på.

Robin Englesson som är föreningssamordnare i Sölvesborgs kommun ser fram emot Idrottens dag och har gjort ett stort jobb i att rekrytera och samla föreningar till dagen. Han ser också evenemanget som en bra återstartsaktivitet efter pandemin som slog hårt mot föreningslivet.

- Träningsverksamheten i föreningarna har generellt kommit igång bra. De signaler vi får från föreningslivet handlar om att det är tuffare att få engagemang kring matcher, tävlingar och cuper – till exempel kring att följa med eller att köra.

Nyfikenhet till fortsatt idrottande

De föreningar som deltar under Idrottens dag ser fram emot att inspirera och välkomna nya deltagare till sin verksamhet. Efter Idrottens dag får eleverna och deras vårdnadshavare en sammanställning med datumsatta prova-på-aktiviteter eller Öppet hus i de olika föreningarna. Detta är något som Dejan Brajic i Centrum Karateklubb välkomnar:

- Vi är egentligen inte den traditionella prova-på-idrotten där man hoppar in och provar en stund. Vi skulle egentligen önskat lite mer tid för att kunna gå igenom grunder och förklara. För oss är uppföljningsaktiviteten viktigast men Idrottens dag är ett bra skyltfönster.

Om Idrottens dag

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt, varav RF-SISU Blekinge är ett. Initiativet är en del av EU-projektet European Week of Sport vars mål är att få hela Europa i rörelse. Den 30 september genomförs European School Sport Day i hela Europa med minst 28 länder som deltar och flera hundra tusen deltagare på samma dag. I Sverige deltar 100 000 barn från 500 skolor i 140 kommuner. I Blekinge deltar över 4000 barn från 20 skolor i samtliga fem kommuner.

Mer om Idrottens dag

Skolor som deltar i Sölvesborg:

 • Högtofta skola
 • Hörviks skola
 • Hjortakroksskolan
 • Möllebacksskolan
 • Havelids skola
 • Falkviksskolan
 • Norje skola
 • Mjällby skola

Skolor som arrangerar en egen Idrottens dag på hemmaplan

Karlshamn

 • Korpadalsskolan
 • Sternöskolan
 • Mörrums skola
 • Prästslättsskolan
 • Bodestorpsskolan

Olofström

 • Brännaregårdsskolan

Ronneby

 • Backaryd
 • Eringsboda
 • Parkdala

Karlskrona

 • Karlskrona Montessorifriskola
 • Tullskolan
 • Torhamns skola

Om Rörelsesatsning i skolan

Arbetet med Rörelsesatsning i skolan pågår under hela året. Med satsningen vill Riksidrottsförbundet och RF-SISU Blekinge hjälpa skolan med verktyg för daglig rörelse och för att nå de barn som är minst aktiva och som ännu inte hittat glädjen med idrott. Det är skolor som är med i rörelsesatsningen som getts möjlighet att delta i Idrottens dag.

Rörelsesatsning i skolan Blekinge

Foton: Charlotte Pettersson, Sölvesborgs kommun

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus