Hem / Egna nyheter / Idrotten och föreningslivet får Kyrkhult att blomstra

Idrotten och föreningslivet får Kyrkhult att blomstra

De senaste åren har Kyrkhult fått ett rejält uppsving. Folk återvänder hem och bygden lever på ett sätt som den inte alltid har gjort, och det finns många anledningar till det. En är att idrottsföreningarna tar ett stort ansvar. Många engagerade invånare jobbar för att barn, unga och vuxna ska kunna mötas och idrotta.

- Jag tycker att det är roligt att se att många utflyttade ungdomar till och med kommer tillbaka och köper hus. Det gläder mig jättemycket, säger Jan-Anders ”Doda” Börjesson från BK Union.

Det sjuder av liv på Brunnsängens IP i Kyrkhult. Solen strålar, damlaget värmer upp och det är snart dags för match. Ett par föräldrar står och säljer inträdesbiljetter och på sidan om planen står Peter Persson och grillar hamburgare. Han är en av många ideella krafter inom fotbollen och friidrotten i Kyrkhult.
- Det finns många som vill hjälpa till och idrotten betyder mycket för Kyrkhult och människorna här, säger han.

Idrottsföreningarna är en stark kraft

Peter Persson är inte ensam om att tycka att idrotten är viktig. Många, både i byn och utanför, pratar om idrottsföreningarna som en stark kraft i bygden. Det är en samstämmig och positiv bild som kommer fram när man pratar runt i Kyrkhult. Men att en liten ort har den här positiva utvecklingen är inte en självklarhet.

Kyrkhult4.jpg

Enligt idrottsrörelsens landsbygdsprogram, som Riksidrottsförbundet har tagit fram, har det skett en normförskjutning över tid, där en negativ syn på landsbygden i förhållande till städer har slagit rot. Det finns också faktiska svårigheter och hinder för utveckling som till exempel långa avstånd, brist på serviceinrättningar och att utflyttningen ofta är stor.
- Vi har det mesta men visst skulle vi gärna vilja ha en affär här. Det är förhoppningsvis på gång, säger Börje Hansson från Kyrkhults SK.

Ständigt nya idéer som förverkligas

Vad är det som har hänt i Kyrkhult då? Varför blomstrar det och vad skiljer den här orten från många andra i samma situation?

Jo, mycket har hänt just kring idrotten och det har spridit sig som ringar på vattnet. Det är flera föreningar som medvetet har arbetat och utvecklat sina verksamheter och fått dem att växa. Det har i sin tur lett till att tillströmningen av barn och unga är stor.

Jan-Anders ”Doda” Börjesson från BK Union berättar att de precis har anlagt en plan med naturgräs. Enligt honom har de alltid har haft ett mål att fotbollen ska bli större, och det har den också blivit.
- Jag tror att det är positivt för bygden och man får något att samlas kring. Det är mycket publik här och då har man också något att prata om, säger han.

Andra exempel på idrottssatsningar i Kyrkhult är den relativt nyinvigda OCR-banan, armbrytarbord har köpts in och det lilla gymmet kan alla få tillgång till för en billig peng. Allt ligger i anslutning till idrottsplatsen i Kyrkhult.
- OCR-banan var en medveten satsning för att locka de ungdomar som inte är med i några andra föreningar att vilja träna, säger Börje Hansson från Kyrkhults SK.

Kyrkhult2.jpg

Mötesplatser är viktiga

Att fler barn och unga kommer till idrottsplatserna i Kyrkhult leder också till att fler vuxna är där, alltså barnens föräldrar och mor och farföräldrar. Det blir en naturlig mötesplats för dem och det har också lett till att fler engagerar sig och vill hjälpa till.
- Flera av de som är engagerade nu var det även när jag var liten. De är kvar och det är roligt och inspirerande. Men det har också dykt upp en ny generation som vill dra sitt strå till stacken. Jag vet ju hur mycket det betyder, så det känns bra att kunna bidra till en positiv utveckling, säger Ida-Maria Rigoll som är aktiv och tränare i Kyrkhults SK sedan länge.

Det här sättet att jobba är helt i linje med idrottsrörelsens landsbygdsprogram. Där kan man bland annat läsa att ” idrotten och föreningslivet spelar en viktig roll för att skapa attraktiva livsmiljöer som kan bidra till landsbygdernas livskraft och utveckling och få fler att se sina barn och barnbarn växa upp på orten”.

- Man märker att Kyrkhult har fått ett uppsving eftersom husen som kommer ut till försäljning blir sålda direkt. Folk vill bo här, säger Peter Persson, en av de som är engagerade.

Nere på den lokala blomsterbutiken är det liv och rörelse. Det lyfts på krukor och vänds på plantor och det här är också en samlingsplats sägs det. Butikens kunder vill gärna prata om den positiva andan i byn och de kan bara bekräfta att Kyrkhult har levt upp och att föreningslivet betyder mycket.

De flesta har en koppling till någon förening på något sätt och företagaren Carolina Håkansson är en av dem som stämmer in i lovsången kring idrottsföreningarnas engagemang.
- Det är klart att idrotten betyder mycket för Kyrkhult. De som inte idrottar kanske har barn eller barnbarn som gör det. Det blir en typ av gemenskap på sidan om också, säger hon.

Kyrkhult5.jpg

Samarbete är viktigt

Men det är inte bara personer inom idrotten som jobbar för att bygden ska utvecklas. Ida-Maria Rigoll, Jan-Anders Börjesson och Börje Hansson vill gärna lyfta fram andra föreningar i Kyrkhult som också gör ett viktigt jobb för bygden. De menar att mycket av framgången bygger på en växelverkan mellan alla olika föreningar, att man hjälper varandra framåt och att en enskild förening inte behöver ansvara för allt.

Ett exempel är sammanslutningen ”Kyrkhult äger” där bland andra PRO, hembygdsföreningen och Kyrkhultstomtarna ingår tillsammans med idrottsföreningarna.
- Det är lite speciellt får man nog säga. Det är många krafter på många håll, både inom idrotten och inom kulturen. Det är många krafter som förenas och det leder till att det blir en levande landsbygd, säger Jan-Anders ”Doda” Börjesson.

En annan faktor är de lokala företagen som även de bidrar en hel del. De sponsrar och investerar i föreningarnas olika projekt, som kanske inte hade blivit av annars.

Viktigast är kanske eldsjälarna ändå, och i Kyrkhult verkar det finnas många. De lägger mycket tid och energi för att göra bra saker för andra i sin omgivning. Och om man frågar de själva så är det värt det.
- Det är roligt att se glädjen och allt engagemang hos människor. Folk vill gärna hjälpa och det är lättare att säga ja när vi är många. Då blir det inte för mycket för enstaka personer, utan vi delar på arbetet, säger Börje Hansson.

Och Jan-Anders ”Doda” Börjesson fyller i.
- Det är så roligt bara. Att se alla som kommer hit och gör det de tycker är kul är värt allt arbete, säger han.

Kyrkhult1.jpg

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus