Hem / Egna nyheter / Fler barn ska hitta till idrottsrörelsen genom After school

Fler barn ska hitta till idrottsrörelsen genom After school

After School är en verksamhet där idrottsföreningar och skolor samverkar genom föreningsledda prova-på-aktiviteter på fritidstid. Under hösten kommer After School att ha startat igång i alla Blekinges kommuner, inom Rörelsesatsning i skolan.

After School är en verksamhet med fokus på rörelseglädje där barnen på fritidstid kommer att få prova på olika idrotter. Aktiviteten leds av idrottsföreningar som vid 3-5 tillfällen kommer till skolan på fritidstid.

After School finns sedan tidigare på ett par skolor i Karlskrona och Ronneby kommun. Genom nätverksträffarna inom Rörelsesatsning i skolan har Skogsgårdsskolan och Tullskolan som redan erbjuder After school inspirerat sina nätverkskollegor från andra delar av länet. Inom kort startar After School även på Falkviksskolan i Sölvesborg, Prästslättskolan i Karlshamn och Vilboksskolan i Olofström. Ytterligare skolor är dessutom på gång. Anette Thorén som är samordnare för Rörelsesatsning i skolan Blekinge är glad över det stora intresset från både skolor och föreningsliv:

- Vår förhoppning är att After school kan skapa ett nytt, kanske till och med livslångt, intresse hos de barn som nu får chansen att prova på olika idrotter, säger Anette. Det känns fantastiskt att After school snart finns i samtliga Blekingekommuner!

Falkviksskolan i Sölvesborg var en av 16 skolor som för en knapp månad sedan arrangerade Idrottens dag. Nu känner de sig förväntansfulla inför nästa steg i samverkan med föreningslivet, genom After school som startar på tisdag:

- Många barn är länge på fritids, och föräldrar hinner inte få in idrottsaktiviteter och skjutsande också i pusslet, berättar Christoffer Käller som är fritidspedagog på Falkviksskolan. I och med After School kommer fritidsbarnen att få chansen att prova på idrott med en förening på fritidstid. Detta ser jag jättemycket fram emot.

- Genom att föreningen kommer till skolan flera gånger får barnen en chans att prova på idrotten mer fördjupat än vid till exempel Idrottens dag och andra prova-på-dagar, säger Anette Thorén. En annan fördel är att föreningen får en grupp barn ”serverad” och att minst en pedagog från skolan finns med under aktiviteten. På så sätt kan föreningen fokusera på sin uppgift.

Maggan Stenson är ledare i handbollsklubben H78, som kommer att besöka Falkviksskolan under fem veckor. Då kommer fritidsbarnen på Falkviksskolan att få bli vän med bollen, studsa, träna på passningar och skott, och spela handboll.

- Skolan är den absolut bästa kanalen för vår del att marknadsföra oss, menar Maggan Stenson. Vi önskar alltid komma till skolorna, men har inte alltid resurser att kunna göra det. Just nu har vi det, så då passar vi på. Genom att besöka skolan får barnen kontakt med handbollen. En del barn har inte spelat handboll alls tidigare, då det inte är tradition på samma sätt som till exempel fotboll. Det är många som tidigare inte fått chansen som nu får det. Vi vill gärna vara med och få fler att känna att handboll är skojigt!

Vill er förening medverka i After school?

- Skolorna är rustade och intresserade av att skapa ett långsiktigt samarbete tillsammans med er idrottsförening, säger Anette Thorén. För många barn kan denna verksamhet faktiskt vara den första kontakten de får med idrottsrörelsen.

Det här erbjuds er förening:

  • Skola, datum, tid
  • 1 gång i veckan, 5 veckor (flexibelt, minst 3 tillfällen)
  • Ersättning om 200 kr/h per ledare till föreningen
  • Utbildning i rörelseförståelse för era ledare
  • Närvarande pedagog från skolan

Det här förväntas av er förening:

  • Att er förening är intresserad av att ta emot nya medlemmar
  • Erbjudande till barnen om fortsättning i föreningen
  • Att samarbetet har en långsiktighet och inkluderar alla barn

Det finns plats för flera föreningar att ingå i After School i de olika kommunerna. Om er förening är intresserad, kontakta Anette Thorén (för samverkan med skola i Sölvesborg, Olofström, Karlshamn) eller Ronja Lundbergs (för samverkan med skola i Karlskrona eller Ronneby).


Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus