Hem / Egna nyheter / Fikat är den röda tråden när seniorer lockas ut i idrotten

Fikat är den röda tråden när seniorer lockas ut i idrotten

Precis som för alla är det viktigt att äldre personer rör på sig. Hälsoeffekterna är många, både för fysiken och det psykiska måendet. Det ger också en möjlighet att bryta den ensamhet som många upplever. Och det är aldrig för sent att komma igång!

Det är omöjligt att inte dras med i den uppsluppna stämningen när vi träffas i Brunnsparken i Ronneby. Det är nio så kallade seniorer som har mötts upp för att röra på sig tillsammans och ta en fika i det fina vädret. Skämten flyger i luften och det märks att de är en sammansvetsad grupp som har hängt med varandra många gånger.

Våga prova nya saker

Flera av dem har varit med i vad som kallas Senior sport school som är en del av den tvååriga satsningen Idrott för äldre och just det här projektet har letts av RF-SISU Blekinge. Under fem veckor har de träffats och provat på flera olika idrotter tillsammans. De har bland annat provat på yoga, dans, styrketräning och bågskytte och alla är rörande överens om att det har varit roligt och nyttigt.

- Vi fick en väldigt fin gemenskap och det har varit kul att prova nya saker. Bågskytte hade jag aldrig provat utan Senior sport school säger Monica Harrysson, som är en av de som varit med.

Satsningen "Idrott för äldre" kom till efter att Riksidrottsförbundet och seniororganisationerna tagit initiativ till ett upprop inför valet 2018 för att lyfta fram behovet av att stärka de som är 65 år och äldre.

När stödet från regeringen kom 2020 var det första gången det gavs riktat statligt stöd för den här typen av insatser just för den här målgruppen. Enligt Lena Widenfors på RF-SISU Blekinge är många äldre ensamma och det kändes väldigt bra att kunna erbjuda dem något.

- När vi började kändes det som…äntligen kan vi satsa, säger hon.

Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och livskvalitet och därför är det viktigt att inte bara satsa på de yngre utan även på seniorerna. Carl Johan Sundberg är forskare på Karolinska institutet och han har lagt mycket tid på att lyfta den här frågan.

Vardagen är ett bra gym

Carl-Johan-Sundberg.jpg

Att röra på sig som senior har stor effekt på både det fysiska och det psykiska måendet. Det går att motverka sjukdomar som till exempel diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och depression. Med träning bygger man också muskelmassa som gör att till exempel balansen blir bättre och man kan klara sig från att falla och skada sig.

- Trots att kroppen efter en viss ålder är ett sluttande plan går det till viss del att motverka med ganska enkla medel, säger Carl Johan Sundberg.

Sundberg anser att vardagen kan vara ett bra alternativ till gymmet. Att ta trapporna både upp och ner, gå en omväg när man är på väg någonstans och sätta sig flera gånger när man väl ska sätta sig kan göra underverk.

- Låt inte det perfekta vara det möjligas fiende, säger Sundberg.

”Vi blev kompisar”

Det är dock inte bara rörelse och den fysiska aktiviteten som är viktig. Det sociala spelar också en stor roll och det märker man på gänget i Senior sport school i Ronneby. När projektet var slut hade de kommit varandra så nära att de ville fortsätta att ses.

Nu har gruppen blivit en del av Bågskytteföreningen i kommunen och de träffas en gång i veckan och hittar på olika saker ihop. Alla verkar vara nyfikna på nya aktiviteter och de har bland annat provat på fäktning och det var väldigt uppskattat.

Men det som alla landar i är att den sociala närvaron, gemenskapen, är det viktigaste.

- Jag förlorade min man för två år sedan och det här är ett bra sätt att komma ut och lära känna nya människor och göra nya saker, säger Kerstin Johansson.

- Vi har verkligen roligt ihop och vi har blivit kompisar, säger Lasse Pantzar, en annan av deltagarna.

Både forskaren Carl Johan Sundberg och Lena Widenfors från RF-SISU Blekinge lyfter fram projekt Senior sport school och säger att det är en väldigt lyckad satsning när det gäller att göra saker för personer i gruppen 65+.

- Rörelse skapar social magi, enligt Widenfors och med ett skratt lägger hon till att kaffet är ett måste.

- Ska man vidmakthålla något då måste man känna att det är meningsfullt, säger Sundberg.

Kerstin Monica och Lasse.jpg

Gjorde skillnad för 90-åring

Två andra som kan vittna om att gemenskapen och fikat är ett måste på sidan om rörelse är Birgitta och Christer Hildrup från Karlskrona. När de möter upp mig på Friskis och Svettis en måndag efter lunch har de redan gjort två träningspass och de har dessutom ett kvar innan det är dags att gå hem.

Birgitta, 79 år, är ledare i så kallat cirkelfys och Christer, 76 år, är ledare i spinning och de fullkomligt älskar det de håller på med.

Under några år har de också varit ansvariga för det som kallas för Seniorklubben. Det är en satsning på de som är över 70 år och just nu är det 38 personer inskrivna. En gång i veckan tränar de ihop och ganska snart syntes en förändring hos deltagarna.

- De blir glada och man ser tydligt att det blir starkare och får mer självkänsla. Jag minns speciellt en dam som är över 90 år. För henne gör det stor skillnad, säger Birgitta Hildrup.

Både Christer och Birgitta har även gått en ledarkurs som RF-SISU Blekinge och pensionärsorganisationerna anordnade tillsammans för seniorer. Ett sätt att skapa förebilder och på så sätt få ännu fler seniorer ut i rörelse.

- Det är alltid roligt att få lära sig nya saker. Det var en bra utbildning, säger Christer Hildrup.

Birgitta och Christer Hildrup.jpg

Stort gensvar bland föreningar

Enligt Lena Widenfors finns det många föreningar i länet som har aktiviteter för äldre. När RF-SISU Blekinge gjorde en kartläggning bland föreningarna var det över 200 som svarade att de hade något att erbjuda. Det finns bland annat gåfotboll, gåhandboll och promenadgrupper.

- Vi blev väldigt överraskade, men glada, över gensvaret och nu finns alla aktiviteter och kontaktuppgifter listade i en folder för varje kommun, säger Widenfors.

Men att locka ut seniorerna i föreningarna är inte bara något som gynnar de äldre. Föreningarna har också mycket att vinna på det. Bågskytteföreningen i Ronneby, som via Senior sport school fick många nya medlemmar, är bara ett exempel. Seniorerna kan även hjälpa till med olika uppgifter i föreningarna. Det kan vara allt från att stå i kiosken, sälja lotter eller ta på sig styrelseuppdrag.

- Äldre har mycket erfarenhet och kunskap och de är ofta i ett skede i livet när det finns mer tid över. Så det är win-win kan man säga, säger Magnus Olsson, verksamhetschef på RF-SISU Blekinge.

Viktigt med idrott hela livet

Satsningen Idrott för äldre tog slut vid årsskiftet 2021/2022 efter att ha hållit på i två år. Men för den skull släpper man inte seniorerna vind för våg. I Riksidrottsförbundets strategi Idrott hela livet, som sträcker sig till år 2025, ryms även 65plussarna.

Tillbaka till Brunnsparken där fikat går mot sitt slut. Innan jag lämnar gänget frågar jag vilken aktivitet som står på schemat nästa gång. Det är inte riktigt bestämt ännu, men det finns många tankar. En av idéerna är att rida islandshäst. Och så är de väldigt sugna på att åka på en gemensam resa till Holland och titta på tulpaner. Men det får bli nästa vår.

Fika i Brunnsparken.jpg

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus