Hem / Egna nyheter / Blekinges skolor laddar för Idrottens dag

Blekinges skolor laddar för Idrottens dag

24 september arrangeras Idrottens dag på totalt 16 skolor i Blekinges kommuner. Det blir en dag fylld av rörelseglädje där barnen ska känna att de kan, vill och vågar idrotta. Även de som idag rör på sig för lite ska få chans att hitta nåt de gillar.

Skolor står upp för barns rätt till idrott och hälsa

Barnen på 16 skolor i Blekinge har en rolig dag att se fram emot. Fredag den 24 september arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i närmare 400 skolor i hela landet. När RF-SISU Blekinge erbjöd skolorna i sin Rörelsesatsning i skolan att vara med nappade många direkt. De medverkande skolorna har format sin egen Idrottens dag i samverkan med RF-SISU Blekinge och idrottsföreningar på orten.

- Väldigt många barn rör på sig för lite och coronapandemin har gjort att stillasittandet ökat ännu mer. Det är en oroande utveckling och därför är Idrottens dag en av årets viktigaste dagar. Här får barnen chans att hitta rörelseglädjen igen och på de flesta skolor kommer barnen att få möta idrottsföreningar och prova på olika aktiviteter. Förhoppningsvis hittar barnen något de gillar och vill fortsätta med. Under Idrottens dag når vi alla barn på skolan, och för flera elever blir Idrottens dag till och med den första kontakten med föreningslivet, säger Anette Thorén, idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge och samordnare för såväl Rörelsesatsning i skolan som Idrottens dag.

Falkviksskolan vill att alla ska våga hitta rörelseglädjen

Christoffer Käller arbetar som pedagog på Falkviksskolan i Sölvesborg. Skolan är precis som övriga arrangörsskolor i Blekinge med i Riksidrottsförbundets och RF-SISU Blekinges rörelsesatsning i skolan. Satsningen är ett uppdrag från regeringen som handlar om att kraftsamla för mer idrott och rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen.

- Vi kom med sent in som arrangörer i Idrottens dag i fjol. I år är vi med från början och har också med oss flera föreningar med idrotter som barnen kommer att få prova på, berättar Christoffer.

Forskning säger att barnen lär sig bättre om de får röra på sig. På Falkviksskolan har man kommit långt med att använda rörelse i klassrummen och utveckla rastaktiviteter för att motverka stillasittande och kryp i benen. Efter Idrottens dag kommer skolan att börja med After School-verksamhet tillsammans med lokala idrottsföreningar.

- Många barn är länge på fritids, och föräldrar hinner inte få in idrottsaktiviteter och skjutsande också i pusslet. I och med After School kommer fritidsbarnen att få chansen att prova på idrott med en förening på fritidstid. Detta ser jag jättemycket fram emot, berättar Christoffer.

På Falkviksskolan planerar de för att rörelse ska genomsyra hela skoldagen den 24 september och de elever som vi träffar är väldigt laddade för Idrottens dag. De vi möter håller alla på med någon föreningsidrott men vill gärna få med sig fler kompisar in i idrottens värld. De är dessutom väldigt överens om vad som är det bästa med att idrotta i en förening - att det är så roligt. För dem är olika saker roligt: 

- Det bästa jag vet är att spela fotboll med SGIF, säger Tilde.
- Det är roligt att dansa och röra på sig, säger Tilde och Agnes som dansar med Danskompaniet och Step by Step.
- Det är roligast att cykla nerför, tycker Olliver som cyklar mountainbike med Sölvesborgs Cykelklubb.
- Jag spelar handboll och vill spela handboll på fredag, säger Valton som tränar med H78.
- Jag vill testa alla aktiviteter på Idrottens dag, säger Eyman.

Skolor i Blekinge som anordnar Idrottens dag

 • Falkviksskolan, Sölvesborg
 • Hjortakroksskolan, Sölvesborg
 • Hörviks skola, Sölvesborg
 • Norje skola, Sölvesborg
 • Vilboksskolan, Olofström
 • Bodestorpsskolan, Karlshamn
 • Hällaryds skola, Karlshamn
 • Korpadalsskolan, Karlshamn
 • Prästslättsskolan, Karlshamn
 • Sternöskolan, Karlshamn
 • Eringsboda skola, Ronneby
 • Skogsgårdsskolan, Ronneby
 • Friskolan Piggelinen, Karlskrona
 • Holmsjö skola, Karlskrona
 • Rosenfeldtsskolan, Karlskrona
 • Tullskolan, Karlskrona

Om Idrottens dag

Nationellt är det Riksidrottsförbundet som står bakom Idrottens dag, som är en del av European School Sports Day. Dagen genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa och EU:s satsning European Week of Sport.

Läs mer på idrottensdag.se

Fakta om rörelse

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus