Hem / Egna nyheter / Årets idrottsledare i Blekinge 2020

Årets idrottsledare i Blekinge 2020

En idrottsledare i varje kommun har utsetts till "Årets idrottsledare i Blekinge 2020". Läs mer om vinnarna och juryns reflektioner.

Priset "Årets idrottsledare 2020" delas ut av RF-SISU Blekinge i samverkan med Länsstyrelsen Blekinge. En idrottsledare i samtliga fem kommuner har utsetts, och priset har initierats under detta annorlunda idrottsår:

- När vi ställde in Idrottsgalan i Blekinge 2021 var vi ändå överens inom RF-SISU Blekinge om att försöka uppmärksamma ett antal idrottsledare under 2020. Det är viktigt att dessa får ett erkännande för ett fantastiskt och viktigt jobb. De kan också utgöra goda exempel för den övriga idrottsrörelsen i Blekinge, säger distriktsidrottschef Patric Nilsson.

Mathias Roos från RF-SISU Blekinges styrelse har varit ordförande för den jury som hade ett stort urval av nominerade att välja bland. Han beskriver juryarbetet som både intressant och utmanande, och ett tillfälle att reflektera kring vilken betydelse ledarskapet har:

- Även om det fanns en stor bredd av kandidater sett till idrotter, ålder, kön och ledarerfarenhet blev det tydligt att ett gott ledarskap handlar om ungefär samma egenskaper. Ledaren finns där som en stabil kraft och länk inom föreningen och ut mot samhället i stort. Detta året har ännu mer visat på betydelsen av de ideella ledarna och hur mycket de behövs både i föreningslivet och i samhället. Det har också känts extra ansvarsfullt att sitta i juryn ett sådant här år och ha ett så stort urval av ledare som alla gör insatser som är superviktiga för deras medlemmar, säger Mathias.

Årets idrottsledare i Blekinge 2020

Sölvesborg:

Johan Nilsson, Sölvesborg Firehawks/Sölvesborg Diamonds

Motivering:
"Ungdomsansvarig, styrelseledamot, ordförande, grundare, ledare, tränare, domare, chaufför, researrangör, skribent, sponsoransvarig…. Listan över det Johan är och gör kan göras hur lång som helst. På ett fantastiskt sätt stöttar och driver han såväl föreningarna som barnen/spelarna att utvecklas.
När begränsningar kom med Coronapandemin anpassades träningarna och föreningsarbetet. Bland annat flyttade Sölvesborg Diamonds ut sin basketträning utomhus för att kunna fortsätta träna på ett säkert sätt. Johan är med sitt engagemang och driv en riktig föreningshjälte!

Olofström:

Björn Borg, Boa Golfklubb Olofström

Motivering:
"Sedan starten 1991 har Björn Borg varit aktiv i olika delar av Olofströms GK. Efter konkursen 2007, och ombildande av golfklubben under namnet Boa Golfklubb Olofström har Björn tagit på sig ett stort arbete för att få klubben att fungera. Genom sitt stora engagemang och alltid goda humör har han varit en förebild för alla krafter som arbetar ideellt för klubbens räkning. Björn är idag klubbchef och har varit det sedan omstarten av golfklubben. Han är en av få som gör detta jobb ideellt på heltid (40h/vecka). Utöver klubbchefsrollen sitter Björn även med i golfklubbens ban- och medlemskommitté.

Boa GK kännetecknas idag som en klubb med god klubb-anda, ett stort ideellt arbete och en bana av hög kvalitet. Utan Björns omfattande och hängivna ideella arbete hade denna status inte gått att nå."

Karlshamn:

Ann Modigh, Asarumsgymnasterna

Motivering:
"Ann är organisations- och aktivitetsledaren som utgör ett nav i Asarumsgymnasterna. Med ett engagemang som inte liknar någon annans gör hon varje pass till dagens höjdpunkt. I sitt sätt är Ann generös och inkluderande, och får medlemmarna att känna sig välkomna från första stund. Passen anpassas ständigt så att alla kan delta efter sin förmåga och hon står alltid redo att utmana både deltagare och sina ledarkollegor mer och mer.

 
Den sociala gemenskapen är en viktig del av träningen för Ann, och tidigt i pandemin ställde hon om och upplät sin egen trädgård till träning både för medlemmar och andra. Ann är en ”doer” som får saker att hända, oavsett om det handlar om rekrytering, söka bidrag eller ordna utrustning. Med entusiasm och engagemang motiverar hon både ledare och deltagare, och får alla att göra sitt yttersta både i sitt ledarskap och utövande. Med kärlek, mod och engagemang får Ann andra människor till oväntade resultat!"

Ronneby:

Robin Börrefors, KFUM Ronneby/Kallinge Skateboardförening

Motivering:
En ledare och ordförande med ett brinnande hjärta, som lägger hela sin själ för att medlemmarna i föreningen ska trivas och kunna utöva sin idrott. Alla ska känna en familjegemenskap där alla är välkomna och man tar hand om varandra oavsett kön eller ålder. När Robin har sina öppningar vill han lära ut till barnen på ett roligt och spännande sätt.

När corona slog till kom det som en smäll, men då styrde Robin om och kämpade för att få en plats utomhus för medlemmarna att kunna åka bräda. Han omvärldsbevakade och tog tillsammans med övriga styrelsen initiativ till att söka bidrag för att medlemmar skulle kunna bygga en miniramp att kunna åka utomhus på.
Robin jobbar för att få en verksamhet att fungera, där alla är nöjda och utvecklas framåt. Hans filosofi är att alla ska längta tillbaka till hallen efter ett träningspass, och det viktigaste – ha haft kul.

Karlskrona:

Madeleine Karlsson, IF Trion

Motivering:
"Madeleine har under många år varit en av flera engagerade ideella krafter i IF Trion, och beskrivs som motorn i föreningen. Hon är ordförande och tränare, men engagerar sig i alla sorters uppdrag i föreningen. Trion från lilla Spjutsbygd lever sedan de allsvenska åren på 90-talet numera som en mindre förening med motionsfotboll i fokus i form av ett damlag, ett herrlag och ett par ungdomslag. Lagen hjälps åt och tränar över ålders- och könsgränserna.

När coronakrisen kom befann sig föreningen redan i en kris. Delar av den föreningsägda anläggningen var helt utdömd, planen mer eller mindre uttjänt och därtill den mindre landsbygdsorts ständiga utmaning att rekrytera och behålla utövare och ledare. Madeleine har ett stort hjärta som skapar engagemang hos andra, och tillsammans har Trion mobiliserat i ett framåtblickande teamwork där de gör ett stort jobb för att klara föreningens och anläggningens överlevnad. Stora utmaningar har mobiliserat ett stort driv i Spjutsbygd. Madeleine förmedlar smittande kärlek och engagemang till både föreningen och samhället, och drivkraften att aldrig ge upp!"

Jury:

  • Anna Lindh, styrelseledamot RF-SISU Blekinge
  • Mathias Roos, styrelseledamot RF-SISU Blekinge (juryordförande)
  • Madelene Augustsson, idrottskonsulent
  • Magnus Neuman, idrottskonsulent
  • Sten Nordin, Landshövding Blekinge Län

Kriterier:

Den nominerade idrottsledaren ska ha varit engagerad i en RF-ansluten idrottsförening i Blekinge under minst tre år. Dessutom är det en ledare som:
  • Har en förmåga att engagera andra.
  • Skapar glädje och gemenskap.
  • Förmedlar nyfikenhet och arbetar inkluderande.
  • Bidrar till trygga och utvecklande idrottsmiljöer.
  • Under året har hittat vägar för att utveckla och anpassa verksamheten med hänsyn till covid-19.
Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus