Hem / Egna nyheter / Fortsatt publiktak om 50 personer i Blekinge

Fortsatt publiktak om 50 personer i Blekinge

Publikgränsen på max 50 personer kvarstår i Blekinge län efter den 1 november. Det blir resultatet av ett beslut från Länsstyrelsen Blekinge i dag. Beslutet är fattat mot bakgrund av den ökade smittspridningen av covid-19 i länet.

Från den 1 november tillåter regeringen max 300 sittande deltagare vid kultur- och idrottsevenemang. Länsstyrelsen Blekinge har i dag den 30 oktober fattat ett lokalt beslut om fortsatt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

– Det är viktigt att vi nu på bred front begränsar virusets framfart. Vår förhoppning är att vi med denna åtgärd ska kunna minska smittspridningen och förhindra ytterligare belastning i sjukvården. Om vi bromsar i tid så kan vi alla snart gå på konserter och matcher igen, säger landshövding Sten Nordin.

Beslutet är fattat på inrådan av smittskyddsläkaren i Region Blekinge och i förebyggande syfte med anledning av den ökade smittspridning av covid-19 i länet.

– Ytterst handlar det om att skydda personer som riskerar att bli allvarligt sjuka och säkra så att vården har kapacitet att ta hand om dem som behöver den. Än så länge ser vi inte en ökad belastning för slutenvården i Blekinge på grund av covid-19. Men kan vi göra något för att minska den risken så är det värt denna uppoffring, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

- Jag känner för alla de föreningsledare som nu har förberett tävlingar och matcher genom att organisera sig och skapa rutiner inför de kommande aktiviteterna. Den ökade smittspridningen är dock oroande och hela idrottsrörelsen måste ta ansvar, något som föreningslivet i Blekinge verkligen gjort sedan i våras, säger Distriktsidrottschef Patric Nilsson.

Beslutet gäller till och med den 30 november och kan därefter förlängas utifrån hur smittspridningen utvecklar sig.

Läs mer på Länsstyrelsen Blekinges webbplats, inklusive frågor och svar:
"Fortsatt publiktak om 50 personer i Blekinge"

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus