Hem / Egna nyheter / 20 % av Hasslö GoIFs årsomsättning tappas när festivalen ställs in

20 % av Hasslö GoIFs årsomsättning tappas när festivalen ställs in

I helgen skulle Magnus Uggla, Miss Li och Lars Winnerbäck rullat över Hasslöbron. Funktionärer från Hasslö GOIF skulle ha möjliggjort Hasslöfestivalen för 21:e gången och föreningen skulle ha tryggat en stor del av sin ekonomi för året.

Hasslöfestivalen har arrangerats sedan 2000. Sedan 2010 har festivalen vuxit rejält i produktion och omsättning och är en given aktivitet för tusentals besökare. Paraply Produktion, Hasslö GoIF och Hasslö Musikförening arrangerar i samverkan. Hasslö GoIF har hand om uppbyggnad av festivalen, campingdelen och skötsel på området.

Att Hasslöfestivalen i år har ställts in till följd av coronapandemin innebär en rejäl ekonomisk smäll för Hasslö GoIF, och föreningen tappar ungefär 20 % av årsomsättningen:
- Det är klart att det påverkar oss mycket. Vi har ett ganska gott ekonomiskt utgångsläge men vill inte tära alltför mycket på kapital som byggts upp under många år. Vi vet inte ännu hur tappet kommer att påverka vår förening men vi ser över våra kostnader. Det blir tydligare ju längre året går. Vi vill inte hamna i ett läge där vi inte har en budget för om gräsklipparen går sönder nästa år, säger Alex Carlsson som är ordförande i Hasslö GoIF.

Lägerverksamheten är ett annan stor inkomstkälla för föreningen som möjliggör en bred idrottsverksamhet för barn, ungdomar och vuxna på ön. Som det ser ut nu har föreningen ingen lägerverksamhet alls inbokad i sommar. 3 större läger var inbokade men samtliga har blivit avbokade. För de som vill arrangera ett anpassat läger finns dock möjligheten:
- Vi har en väldigt bra anläggning som vi kan nyttja till andra saker också. Man väljer själv och väljer om man vill hyra bara plan eller inkludera mat och boende. Vi har ett eget vandrarhem så man kan dela upp och sprida ut deltagarna. Vi tar hela tiden hänsyn till rådande situation och anpassar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Alex. 

Även om föreningen är innovativa och engagerade i omställningen och att skapa alternativa upplevelser såsom digital korv och anpassat motionslopp på Hasslö är det ett faktum att coronapandemins konsekvenser drabbar föreningen hårt. De föreningar som skulle ha genomfört evenemang under perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet. Men för evenemang som arrangeras senare under sommaren finns ännu inga besked. Hasslö GoIF är nu en av många föreningar som hoppas på kompensation för uteblivna intäkter under sommaren:
- Vi har sökt och fått kompensationsstöd från både kommunen och Riksidrottsförbundet men det sträcker sig bara för verksamhet fram till juni, berättar Alex. Vi skulle vara väldigt tacksamma för ett förlängt stöd då både festivalen och våra läger är två väldigt stora inkomstkällor som ligger under juli och augusti månad.

Det är inte bara Hasslö GoIF som drabbas av att inte kunna genomföra planerade evenemang i sommar. Många föreningar i Blekinge som skulle ha arrangerat aktiviteter i juli eller augusti har fått ställa in. Några exempel på föreningar som fått ställa in är Mjällby AIF (Sommarcupen), Listerby IK (Gnistan-loppisen) och Sillhövda AIK (sommardanser vid Bredasjön).

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Men förbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett särskilt stöd på grund coronakrisen.
- Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
- Idrottsrörelsen har sedan pandemiutbrottet haft en tydlig prioritering av verksamheten. Vi har i första hand jobbat för att stoppa smittspridningen och kommer så att göra så länge regering och myndigheter uttrycker detta. Men, det är i många fall förödande både för folkhälsan och för ekonomin att ställa in idrottsaktiviteter. När evenemang såsom cuper och turneringar, marknader, loppisar och andra inkomstbringande aktiviteter blir inställda ser framtiden mörk ut för idrotten. Det är därför viktigt att vår regering, genom att förlänga kompensationsstödet till våra föreningar, möjliggör för idrottsrörelsen att kunna bedriva idrott även efter coronakrisen, säger Patric Nilsson, distriktsidrottschef hos RF-SISU Blekinge.

Riksidrottsförbundet har en pågående dialog med regeringen, men inte fått något besked om det blir extra pengar.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus